Kasvua Japanista
Vaikka talous takkuaa kotimaassa ja Euroopastakin tulee synkkiä uutisia, on maailmalla markkinoita, missä tulevaisuus ei näytä yhtä lailla synkältä.
Japani on kovaa vauhtia karistamassa paikalleen jähmettyneen talouden mainetta. Abenomics-nimellä tunnettu elvytyspolitiikka on pumpannut Japanin kansantalouteen valtaisia summia rahaa. Talous kasvaa, työttömyys on Etelä-Saksan luokkaa ja ennen kaikkea tuotannolliset investoinnit ovat nousussa.
Japani on suomalaiselle yritykselle montaa ennakkokäsitystä helpompi paikka toimia. Japanissa on erinomaisesti toimiva liiketoiminnan ekosysteemi eli selkeät lait, vakaa sopimuskulttuuri sekä tunnistettavat kuluttajien ja asiakkaiden tottumukset.
Markkinan tärkeimmät vaatimukset, haasteet ja kauppatavat ovat uudelle tulokkaalle helposti hahmotettavia:
- asiakkaat ovat pääsääntöisesti hyvin konservatiivisia eli uuden tuotteen markkinoille tuominen on useimmiten aikaa vievää
- asiakkaat ovat erittäin laatutietoisia ja vaativia sekä tuotteen itsensä että asiakaspalvelun osalta
- oikean myynti- ja jakelukanavan löytäminen on useimmiten suurin haaste.
Japanilaiset kuluttajat ja yritykset ovat kuitenkin valmiita maksamaan näistä vaatimuksista. Esimerkiksi monille eurooppalaisille kuluttajatuotteille Japanin markkina on yksi kannattavimmista.
Suomalaiset yritykset saavat Japanissa ilmaista vetoapua erinomaisesta maabrändistä. Suomi huomioidaan hyvin positiivisesti niin taiteen, luonnon kuin muotoilunkin saralla eikä suomalaisilla formulatähdillä liene innokkaampia faneja missään muualla maailmassa.
Suuren talouden suuret luvut ovat hankalia, mutta esimerkiksi Kanton alue (suur-Tokio) vastaa kansantaloudeltaan Englantia ja Kinkin alue (Osaka/Kioto) Etelä-Koreaa. Näin yksittäiseltäkin maantieteelliseltä alueelta löytyy merkittävä markkina-alue melkeinpä mille tahansa tuotteelle tai palvelulle. Siitä on sitten helppo ponnistaa koko maan markkinoille.
Kotimaan talouden lisäksi japanilaiset yritykset ovat suursijoittajia koko Aasian alueella. Tämän vuoksi suuri osa sijoitus-, suunnittelu- ja hankintapäätöksistä esimerkiksi Kiinassa toteutettaviin teollisiin hankkeisiin tehdään Japanissa.
Japanin tarjoamia kasvumahdollisuuksia kannattaisi kaikkien omasta tuotteestaan ja asiakaspalvelustaan varmojen yrittäjien ja yritysten vakavasti harkita!
DF Green Oy:n toimitusjohtaja Juha Pitkänen on Suomalais-japanilaisen kauppakamarin puheenjohtaja.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!