Kilpailukyky – asenne, asenne ja asenne

Mitä on kilpailukyky?

Kilpailukyvyllä tarkoitetaan yrityksen, toimialan tai kansantalouden kykyä selviytyä taloudellisen kilpailun olosuhteissa. Kilpailukykyä voidaan arvioida esimerkiksi kustannusten, markkinoinnin tai tietotaidon perusteella. Sitä voidaan lisäksi mitata erikseen kotimaisilla ja kansainvälisillä markkinoilla.

Suomessa käytävän keskustelun perusteella voisi tehdä johtopäätöksen, että ratkaisevaa on vain suomalaisten yritysten kustannuskilpailukyky. Yhtään väheksymättä kustannuskilpailukykymme rapautumista ovat kilpailukyvyn muut osa-alueet jääneet julkisessa keskustelussa vähemmälle huomiolle.  Myynti- ja markkinointiosaaminen sekä innovaatiokyky eli ideoiden jalostaminen ja kaupallistaminen ovat korkean kustannustason maassa kuten Suomessa huomattavasti tärkeämpiä kilpailukykyä ylläpitäviä tekijöitä kuin pelkkä kustannustaso.

Suomessa on ainakin menestyvien yritysten johtajien mukaan hyvä ja toimiva yhteiskunta.  Työvoiman saatavuus, korkea koulutustaso ja ahkeruus ovat Euroopan kärkikaartia. Suomalaisia pidetään kekseliäinä ja luotettavina liiketoimintakumppaneina, joiden sanaan voi luottaa. Tämä jos mikä on lyömätön markkinointivaltti.

Nämä positiiviset vahvuudet ja voimat on nyt vain valjastettava luomaan uutta yritystoimintaa, joka on hyvinvointimme moottori.

Maailma pienenee ja kilpailu kovenee

Kolmea ohittamatonta tosiasiaa ei saa unohtaa. Ensinnäkin, tässä maassa ei yksinkertaisesti kannata valmistaa huonolaatuisia bulkkituotteita. Toiseksi, omat kotimarkkinamme ovat niin pienet, että kasvua on monella alalla pakko hakea kansainvälisiltä markkinoilta. Ja siellä kilpailu on kovaa.  Pelkästään kotimarkkinoilla toimivat yritykset eivät myöskään ole suojassa kansainväliseltä kilpailulta, koska Suomi on avoin talous ja houkutteleva markkina maahantuojille.

Kolmas tosiasia on se, että kansainvälisesti toimivat – isot tai pienet – yritykset lyövät pelkällä kotimarkkinalla toimivat yritykset. Tutkimusten mukaan laajemmilla markkinoilla toimivilla yrityksillä myynti kasvaa huomattavasti nopeammin kuin kotimarkkinayrityksillä. Suuremmat volyymit mahdollistavat skaalaetujen täysmääräisen hyödyntämisen ja erikoistumisen. Samalla riippuvuus yhden markkinan taloustilanteesta pienenee. Lisäksi organisaatiossa oppiminen, luovuus, joustavuus ja reagointikyky paranevat.

Vanhassa latteudessa ”maailma on mahdollisuus” on etenkin rahantekomielessä vinha perä.

Asenne, asenne ja asenne

Hiljattain tehdyn ICT-alan tutkimuksen mukaan pk-yrittäjien suurimmat kasvun esteet ovat puutteet markkinointiosaamisessa sekä se, että työmarkkinoilla ei ole tarpeeksi alaa tuntevaa ja osaavaa myynti-ja markkinointihenkilöstöä. Rahoitus oli mainittu vasta sijalla kahdeksan. Lisäksi yhdeksi tärkeäksi kasvun esteeksi esitettiin yrityksen pienuutta markkinoilla suhteessa asiakaskuntaan. Kuvaako tämä todellista tilannetta vai asennetta?

Suomen jääkiekkomaajoukkue ei ole voittanut yhtään ottelua peruuttelemalla. Samaa asennetta kaivataan nyt meiltä yrittäjiltä. Me osaamme ja voitamme tämän pelin erinomaisella laadulla, joustavuudella, ideoilla ja loistavalla markkinointiosaamisella.

Suomessa toimii erinomaisia digitaalisen markkinoinnin osaajia, jotka pystyvät taikomaan aloittavalle yritykselle ja tuotteille kohtuullisilla kustannuksilla näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ja verkossa. Kun katsoo vähän yli oman karsinan, niin markkinoilla on tarjolla osaavaa ja kielitaitoista kansainvälisesti kokenutta myyntihenkilöstöä, joka osaa tehdä niitä elintärkeitä maaleja. Kaiken tämän kruunaa suomalaisten aito halu pelata hyvin joukkueena.

Jos ja kun tällä suorituskykyisellä tiimillä on hyvä idea, jota on koeponnistettu asiakkaiden kanssa, liiketoimintakonsepti on skaalattavissa ja kasvurahoitus järjestyy Suomessa. Jos omat rahat eivät riitä, on saatavilla vastikkeetonta julkista rahoitusta, bisnesenkelit ovat aina aidosti kiinnostuneita uusista tuulista, riskisijoittajat voivat kasvun alettua auttaa ja lopulta ehkä konservatiivinen pankkisektorikin voi herätä – unohtamatta listautumisen mahdollisuutta.

Lyhyesti sanottuna Suomessa on loistavasti toimivat puitteet, joka sinänsä on jo osa kansallista kilpailuetua. Alexander Stubbia lainatakseni: ”Finland – cooler than you think.”  Nyt kiekko pitää laukaista maaliin!

Miten alkuun?

Jos mietitte yrityksessänne kansainvälistymistä ja siihen liittyviä haasteita, DF Green Oy:n ammattilaiset auttavat mielellänne teitä aloittamaan viennin tai laajentumaan uusille markkinoille. Valmennamme, suunnittelemme ja tarvittaessa toteutamme kaikki askeleet tuotteenne menestyksellisessä kaupallistamisessa kansainvälisille markkinoille.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.